2013. március 28., csütörtök

Sorsfordítók

Személyiségek szerepe a történelemben

A napokban került a kezembe Paul Lendvai1 „Három élet”címmel - a Kossuth Könyvkiadó által megjelentetett - Mihancsik Zsófiával folytatott beszélgetése. A könyv címe már sejtetni engedi, hogy Lendvai életének három szakaszát tárja az olvasó elé. „Először fordul elő, hogy egy könyvemet elsőként magyarul adják ki, és utána fordítják le idegen nyelvre. Eddig mindig fordítva történt.” - írja. A kiadvány 6.-ik fejezete a személyiségek hatásával és jelentőségükkel foglalkozik a történelemben és a politikában. A szerkesztésben - Mihancsik Zsófia kérdései megkerülhetetlenek.

Fotók Édesapámról

Fotók Édesapámról:

Az ismert férfi, aki feleségül vett egy 14 gyermekes nőt

ÉrdekesAz ismert férfi, aki feleségül vett egy 14 gyermekes nőt

Pénzérmék és történelem

ÉrdekesPénzérmék és történelem (PPS)

Maginot Vonal

ÉrdekesMaginot Vonal (PPS)

2013. március 14., csütörtök

Budapest Cserje u. 21. sz. alatti villa lakói

Budapest II

Aki szeret csemegézni a történelem kisebb-nagyobb eseményei között, az olvassa el Majtényi György „Vezércsel, Kádár János mindennapjai” című könyvét, amiből eddig kevésbé ismert érdekes történeteket tudhat meg Kádár Jánosról, feleségéről és közvetlen környezetükről. Szerkesztésemben a szerzőre hagyatkozva a villát, lakói életének egy-egy mozaikját kívánom bemutatni.







"Én nem voltam szovjet ügynök..."

„Én nem voltam szovjet ügynök…

Huszár Tibor könyveit, írásait nagyon szeretem. Így vagyok a „Kádár a hatalom évei 1956-1989” című nagysikerű munkájával is, amit a Corvina Könyvkiadó 2006-ban jelentetett meg. A könyv „függelékének” egyik összeállítója Némethné Vágyi Karola - Ő Huszár Tibor szociografikus művei előkészítésénél rendszerint jelen van - akivel fiatal koromban együtt dolgozhattam., és akire jó szívvel gondolok ma is. Ha valaki nagy hangsúlyt helyez a forrásokra az Huszár Tibor. Az említett munkájából Kádár János utolsó hónapjait, napjait kívánom felidézni a Kiadó hozzájárulásával.





Éljen Sztálin halálának 60. évfordulója

Érdekes:Éljen Sztálin halálának 60. évfordulója (Érdekesség)

Fiatalok

ÉrdekesFiatalok (PPS)